Wednesday, January 13, 2010

Gulrotsuppe vinter, tror det var sånn omtrent:

½ pose gulrøtter: Skrell, kutt, kok med litt vann og gjerne et laurbærblad..
( ikke viktig at du kutter er smått eller pent, de skal til puré etterpå.) ( ikke så mye vann, lettere å ha i resten av vannet når du har purert) (laurbærblad har de i de vanlige krydderposene i alle butikker)

Ta 1-3 dl røde linser i en annen kjele. ( etter som hvor tykk og mektig du vil den skal være) Skyll dem godt, de er støvete.
Sett dem på kok med litt vann. Tar vel 20 min. (Noen bare putter dem oppi sammen med gulrøtter og co, men skyll dem og begynn med linsene da.)

Rens og del opp en løk. Putt oppi gulrøttene.
Skrell og kutt opp en bit fersk ingefær. Minst så det blir ½ ss hakket, (men du trenger ikke finhakke), jeg tar dobbelt / trippel så mye.
Likedan med 3-5 båter hvitløk.
Putt det oppi gulrøttene når de har kokt litt, ingefær først.

(Denne suppa tåler forresten en tomat som har begynt å bli mindre spenstig i skallet, en hvit purrebit eller rød eller gul paprikaskalk du må bruke opp snart. Del opp og putt oppi før du hakker hvitløk og ingefær. Men ikke grønne ting, da blir suppa så innmari stygg i fargen)

Når gulrot &co har kokt, kjør det i blender.( Oæææh! Pass opp, husk å ta ut laurbærbladet, da! )
Hell vannet av linsene. Vil du gjerne ha suppa veldig glatt, tar du dem i blender også.

Bland alt i kjelen og skyll ut av blenderen med litt vann og ha oppi. Ta vann i suppa til du vil kalle det suppe, ikke grøt, og ta i grønnsakbuljong. Smak deg fram. Knus gjerne buljongen inni ei rein hånd, ellers kan den løse seg ujevnt og seint opp.
( Les bakpå. Utrolig mange grønnsaksbuljonger med koselige navn inneholder smaksforsterker.)

Smak til med timian og evt smabal oelek. ( = Chillipasta de har på de fleste dagligvare. Like holdbart i kjøleskap som ketchup,men VELDIG MYE sterkere.)

Sitronsaft er det mange som liker, og eller pepper.

Kokte egg er godt oppi suppa.

1 comment:

Kammerat_Blomst said...

I dag, siste dagen før lønning, hadde jeg akkurat ingredienser til å lage denne suppa til lunsj. Det snør ute, men jeg har en varm termos med Mys vintrete gulrotsuppe og er ganske fornøyd både med været og tilværelsen.