Monday, August 18, 2008

10 dager med heftig havregrøt - dag 2

Dag 2 - smaksløkenes sjokkoppvåkning

Det er en SÅNN dag. En dag da jeg ikke har lyst på frokost i det hele tatt og må tømme hele kaffekoppen før jeg i det hele tatt gidder å begynne. En ting er sikkert, er det noe jeg ikke gidder i dag så er det kjedelig havregrøt. Vel, så får jeg sørge for at den ikke blir kjedelig. Men hvordan kan jeg få plass til så mye smak som mulig? Jeg koker den på noe annet enn vann, så klart. Jeg har en fantastisk luksuriøs eplejuice. Årets, med fruktkjøtt og masse smak. Her skal det bli frokost!

Selve smaken blir kanskje ikke særlig nyskapende. Havregrøt med eple og kanel er standardfrokost i mange amerikanske hjem, dog alt for ofte med store mengder sukker. Jeg hiver oppi noen valnøtter også - jeg øver meg på å få fett fra mer varierte kilder. Og litegranne vann, for der blei den visst litt tjukk. Litt soyamjølk på toppen, og jeg er klar. Forhåpentligvis har jeg klart noe som var verdt å ofre fire minutter av livet mitt på, i hvert fall.

Det er overveldende. Smaken er intens, søt, og har mye mer eple i seg enn jeg trodde var mulig. Valnøttene gir den passe mye krønsj. Den er kokt mindre enn grøten i går, det gjør den, våger jeg si det, al dente. Jeg savner ikke salt. Jeg savner ikke sukker. Denne kommer til å bli en gjenganger i mitt frokostreportoir, det er det ingen tvil om.


Hvorfor akkurat havregrøt?

En liten/mellomstor porsjon havregrøt på rett under 200 kalorier, lagd på femti gram havregryn og vann, inneholder i følge matvaretabellen 5,7 gram protein, 5,3 gram kostfiber, 59 mg magnesium (21% av anbefalt daglig inntak), jern (over 12%)... når du legger til at de fleste klarer en langt større porsjon enn det (som er min standardstørrelse) til frokost, sier det seg sjøl at dette er en lur frokost. I tillegg er det godt for fordøyelsen og kan sammen med andre fullkornsprodukter senke risikoen for diabetes 2 og hjertesjukdommer. What's not to love?

Om du bruker mjølk, blir det så klart desto mer proteiner, og mer magnesium, kalsium, b-vitaminer og alle de andre lure tinga som finnes i mjølk. Det er utrolig mye spennende en kan gjøre med havregrøt, også ernæringsmessig. Nøtter av alle slag passer bra i havregrøt om du vil ha mer sunt fett. Bær og frukt kan gi ytterlige vitaminer, mineraler og fiber.

Men allerede nå innser jeg at hovedgrunnen til å spise havregrøt til frokost er at det er godt, varmt, og altså ikke det minste kjedelig.


Dette er dag 2 i prosjektet 10 dager med heftig havregrøt.

7 comments:

Kammerat_Blomst said...

men jeg liiiiiker ikke havregrøt.

Vel, det er ikke helt sant. Men søte ting til frokost funker bare ikke for meg. Knapt til noe annet måltid heller. Posen står liksom oppe på kjøleskapet og kikker ned på med med strengt og bekymret blikk, men tar jeg skammem inn over meg? Ikke egentlig.

tanteMy said...

Kammerat_blomst, neste gang du sover hos oss, skal jeg invitere meg på en frokosthavregrøt med masse salt oppå, og så ristede solsikkefrø. Riste gjør jeg bare for spesielle anledninger. No sugar added, som dem sier i utlandet. Jeg liker nemlig heller ikke søtt om morran.
Kanskje det var noe?

tanteMy said...

Eh... deg, mener jeg. *rødme*

Kammerat_Blomst said...

Jeg er veldig, veldig skeptisk, men ikke dårligere enn at jeg skal gi det en ærlig sjanse!

Syltegeek said...

Lurer på om jeg skal teste det en av dagene. Rettere sagt: Lurer på om jeg tør.

Men det er uansett noe med at den ikke trenger å være søt. Ikke egentlig.

Syltegeek said...

Kammerat Blomst: Men denne likte du! :oD

Kammerat_Blomst said...

Ja, denne likte jeg! Så godt at jeg vurderer å stå opp ti minutter tidligere i morgen for å lage den. Ja, det vil jeg :)