Sunday, June 3, 2007

The Maispai

Paideigens ingredienser:
3 dl siktet hvetemel (akkurat pai blir ikke så god med litt sammalt mel)
3ss kaldt vann
125 gram smør
1ss basilikum
½ ts Trocomare eller annet urtesalt (kan sløyfes)

Eggefyllets ingredienser:
3 -5 dl melk (evt kan noe være fløte eller rømme, skummet melk er ingen god idé. Soyamelk fungerer- i hvert fall for dem som ikke er veldig vant til melk.)
3 –5 egg (like mange som dl av melk)
1-1/2 ss basilikum.
Passe med Trocomare (for eksempel en toppet ts)
Reven ost så mye eller lite du liker (for eksempel 100 gram)

Og så må du ha:
1 boks (ikke de minste) godt avrente mais.
100 gr ost som rives og sette til side.
(Ja, jeg vet en kan få kjøpt revet ost. Dårlig timebetaling. )
- - -

Ta 3 dl mel i foodprosessor og kjør med 125 g smør. Ta så i 3 ss kaldt vann, 1 ss basilikum og ½ t s urtesalt Kjør til det blir en ball. Legg kjølig.

Det er vanskelig å få en paibunn godt stekt uten å fo steke den. Men da blir ofte kanten på paiskallet svidd. Dette har bekymret noen husmødre i generasjoner. Alternativt plaget gjester som ikke likte bløt paibunn eller svidde paikanter. Det finnes råd.
Før gjorde jeg sånn: : Kjevle ut deigen til den er litt større enn paiforma. Legg i forma, trykk godt inntil kanten. Legg over en sirkel av bakepapir. Den fylles med tørkede erter som man kan bruke mange ganger. Stek på 125 gr
Maren fant på noe mye lurere:
Dekk bunnen av forma med deig og stek den. La den bli litt eller helt kald. ( I prinsippet kan du til og med gjøre det dagen før om du liker å dele opp det du gjør litt. Så kan du legge resten av deigen i en pose i kjøleskapet. ) Lag så en kant på paien. Klem deigen forsiktig fast til den ferdig stekte bunnen. Ha i eggefyllet, som du lager sånn:

Ta 5 egg i bolle og visp. Ha i 1 dl melk.
Ta 4 dl melk i kjele og varm opp. Hell i eggeblandingen og rør godt. Skru av plata og sett rist under kjelen. (Hvis du ikke varmer eggeblandinga litt, tar det veldig lang tid å få paien stiv. Men har du god tid, så kan du prøve.)
Når paiskallet er stekt , ta i en boks godt avrente mais.
Ta osten i eggeblandinga, rør godt og hell oppi paiskallet.


Stek ved 225 grader til fyllet er stivt. Med kaldt fyll kan det nok ta ¾ time, men det er nok den måten de flinke kokkene gjør det på. Jeg bruker varmt fyll. Det tar vel 25 minutter?


Du kan droppe osten.
Du kan bruke andre krydder, som paprika, gressløk, oregano.
Du kan bruke tynn, hvit saus og mindre egg.
Du kan fylle med purre, skinke, stekt kylling, stekt bacon, pølseskiver.. men skal du bruke tomater, må du legge dem på toppen når paien er minst halvveis ferdigstekt.
Du kan ha et egg i deigen og droppe vann.
Du kan erstatte urtesalt i paideigen med 1ss sukker, og lage eple- eller pærepai. (Da ville jeg nok tatt egg i deigen i stedet for vann).

Hvis du vil lage 3-dobbelt porsjon i en stor ovnspanne, blir det lite paikant på hver. Hvis det er et problem, kan du ta av litt deig og lage flate strimler av som du legger oppå eggefyllet før du steker .

3 comments:

Syltegeek said...

Embrace the power of maispai! :oD

Olesin said...

Jeg har prøvd for første gang sjøl, og her er noen tanker til andre som skal gjøre ting For Første Gang.
Javel, kantene kan kanskje fort bli svidd om du lager dem for tynne. Vel, ikke gjør som meg og gjør dem for tykke heller. Mange liker ikke egentlig paibunn, men aksepterer den som et "krydder" og som noe som holder ting sammen. I tillegg får bunnen kanskje litt sterk "deig-smak" om du er redd for å ikke oversteke.
Og: Jeg har en ganske ny ovn, den trengte bare 20 minutter for å gjøre fyllet perfekt(Haha!)
Med andre ord stekte jeg bunnen for kort i forkant, og da ble den deigete når jeg også stekte litt kortere på ettersteikinga.
Forøvrig: De som ikke er oppvokst i veggisland eller andre "særheter", syns ofte at kun mais som fyll kan være litt smakløst. Neste gang skal jeg prøve bacon, og gangen etter der skal jeg prøve paprika!
Og enda en ting, sånn på tampen. Jeg brukte ikke fudprofessor, og det gikk helt strålende det også ;)

tanteMy said...

De som har min mailadress kan få en enda mer omfattende oppskrift med flere tips.

Skal du varme den opp igjen, kan du sette den på nederste rille. Da kan det hende bunnen får slitt mer steik. Men det går gjerne bra likevel, jeg hadde laget mange paier før jeg greide å lage en med gjennomstekt bunn.

Hvis ovnen din stod på 190 grader, så prøv 180 neste gang.Og pass på at det ikke er fuktighet i maisen ( eller det andre) du har oppå bunnen du har forstekt.

Kantene blir tynnere om du bare klemmer dem mot kanten av forma før du steiker. Så kan du knipe av det som tyter opp over kanten.Åh, jeg elsker det når folk begynner å fantasere om hva de skal gjøre neste gang de lager en rett. Jeg pleier ofte å lage en med kyllingbiter og stekte bacon-terninger når jeg har må-ha-kjøtt-folk på besøk. Pluss litt surret løk. En liten, liten en.