Wednesday, November 18, 2009

De enkleste pepperkakene

Pepperkakene det nesten ikke blir oppvask av. Pepperkakene som kan spises varme, før de blir til harde, triste ting som krever masse nonstop for å skli ned i januar en gang. Pepperkakene det noen ganger lukta da jeg kom hjem fra skolen i desember. Det er moro å kjevle, stikke ut figurer og alt det der, men i hjertet og på tunga er det likevel dette som er de skikkelige pepperkakene, i hvert fall for meg.

Jeg skulle aller helst hatt mammas hjemmelagde kakedeig, så klart (har hun oppskrifta på lur til oss også?) men i et knipetak holder det med kjøpedeig. Det fine med pepperkakedeig er uansett at den varer lenge, så det går an å lage noen få akkurat når en har lyst på dem, og steike resten seinere.

Det er som med andre kjeks: Du kan rulle deigen til en pølse og skjære opp i skiver eller du kan klatte den utover med en skje. Steik den på for eksempel 175 grader i omtrent tolv minutter, litt ettersom hvor myke du liker dem og hvor store du har laget dem. Og vips, pepperkaker.

4 comments:

tanteMy said...

200gr smør, 1dl sirup ½ dl honning, 2 ½dl sukker. 2 egg.

600gr spelt(kanskje litt mer?), 1toppet ss av hver: kanel, nellik og ingefær. 1 ts kardemomme, 1ts natron.

Sa mor

tanteMy said...

Fant ikke ut hvordan man redigerer en kommentar. Men jeg glemte å si til dere som ikke har bakt i 40 år: Bland det tørre, bland det våte, bland det sammen. Og du kan ta hvete i stedet for spelt og mer sirup om du ikke har eller tar deg råd til å kjøpe honning.
Du kan også ta bort det ene egget og ha i litt vann, en snau dl.

tanteMy said...

Åh... en snau HALV dl...

Syltegeek said...

Takk! De skal lages i løpet av desember hvis alt går som det skal.