Saturday, July 10, 2010

Kald tomatsaus/ flytende tomatsalat.

Dette er så enkelt at noen sikkert alt har funnet opp denne retten, leseren oppfordres iherdig til å legge inn en kommentar om det finnes kunnskaper om en sånn rett og dens navn.

Jeg har spist det en gang før: For 31 år siden hadde jeg en kjæreste av typen fattig student som skulle lage middag til meg, dvs spagetti og ketchup. Som sagt, han var en fattig student, og ketchupflasken var tom. Han hadde tomater, trolig hadde jeg hatt dem med, og dermed gikk han fryktløst i gang med ved hjelp av mixmasteren å lage noe jeg nektet å kalle ketchup, men det ble en av de beste spagettisausene jeg har fått. Vi holdt sammen i 13 år, men vi fikk aldri laget den om igjen.


Men nå:
Ta to tomater, gjerne godt kjøkkenbenkmodne.
Ta vekk den grønne biten der stilken har sittet, og putt dem i en blender med 1 ts epleddik, 1 ss olivenolje, ½ t urtesalt, ¼ ts sennep, en knivspiss samabal oelek. Kjør til det er blitt saus. Smak om det er passe salt, surt, krydra, og juster evt litt så det passer din gane.
Bruk det til hva du måtte komme på. God på pasta, men i dag hadde jeg den på karbonader og kokt broccoli.


Tilleggsopplysninger:
Hvis du har utviklet en god strategi for å flå tomater må jeg skuffe deg. Du trenger den ikke her.
Sambal oelek = chilipasta. Du kan prøve litt chillipulver om du ikke har sambal. Og når det gjelder sennep, bare ta den sennepen du har, men jo bedre, jo bedre)

Jeg vet ikke om pastasalaten var oppfunnet i -79, men denne passer sikkert til det. Vi hadde den på varm pasta.

2 comments:

Syltegeek said...

Denne har jeg også finni opp en gang! Ja, ikke helt, min hadde basilikum og hvitløk i, men kaldblenda tomatsaus var det nå.

Som far, så datter. Noen ganger, i hvert fall.

tanteMy said...

Jeg hadde tenkt å ha i hvitløk, men glemte det. Men jeg tror ikek det var hvitløk i den for 31 år siden. Og jeg tenkte på basislikum, hakket, så den ikke skulle brunfarge sausen. Neste gang? ( Det blir snart, kjenner jeg på meg.)

Det er nok mange som har finni den opp. Men jeg leser aldri om det.

Har en appelsin- og chillivinaigrette i kjøleskapet.Kanskje den også ble bra mixa med litt tomat?