Monday, August 9, 2010

Sommersuppe

Det blir mye suppe på denne bloggen. Jeg har laget mye mat i det siste, men stort sett fulgt oppskrifter jeg ikke har laget selv. Suppe derimot, det får jeg til å lage uten så mye hjelp.

Det begynte med en varm sommerdag, og jeg hadde lagt isbiter i fryseren og var innstilt på å lage mitt livs første gazpacho. Til dette trengtes en oppskrift, og siden jeg ikke hadde lest den før jeg begynte lot jeg meg overraske av at det ville ta timesvis med venting og salting og safting før en tilfredsstillende gazpacho kunne settes på bordet. Middagen måtte på bordet, og det fort. Følgende suppe ble til:

  • Sjalottløk 7-10 stk. Hakket sånn passe fint.
  • Hvitløk. To store fedd eller så mye du vil ha.
  • Paprika. En gul og en rød hakkes i biter.
  • Agurk. En stor bit. Kanskje en halv liten eller en tredjedel av en stor slangeagurk. Biter her også.
  • Chilli. Jeg brukte en hel uten frø, men det var ikke av typen som biter fra seg noe særlig.
  • Plommetomater. 5 stk. hvis jeg ikke husker feil.
  • Buljongterning. To stykker, helst.
  • Reker eller scampi til pynt og protein
  • Koriander. En skikkelig raus neve.
Jeg hakket hvitløk, løk og chilli først og surra det i litt god og varm olje i en kjele. Lenge før hvitløken svir seg, men etter at det hadde fått frese litt helte jeg over omtrent en halvliter vann, men antagelig litt mer. I den rekkefølgen jeg ble ferdig med å hakke det hadde jeg i tomater, agurk og paprika, og la så godt med frisk koriander på toppen og slapp i et par buljongterninger før jeg lot det hele koke i ca. ti minutter.

Jeg vet man ikke skal spise scampi.
Bare se her: http://www.etiskforbruk.no/nyhetsarkiv/4-hovednyheter/410

Så hvis du ikke har tilgang på sertifisert scampi foreslår jeg at du heller bruker reker. Jeg hadde tilfeldigvis begge deler. En liten skål med reker etter middagen i går, og en halv pakke frossen scampi i fryseren etter middag for veldig lenge siden. Begge deler fungerte veldig greit å toppe suppa med.

Det jeg egentlig skulle skrive var at mens suppa kokte gjorde jeg klar scampien, stekte den et par minutter til den ble rød og pilte dem så de lå klare på en skål, men siden du antakelig ikke skal bruke scampi likevel, kan du hoppe rett til neste skritt som er å purere ca. halvparten av suppa så den blir god og tykk, og blande den igjen med den andre halvparten så det fortsatt har gode, myke biter av grønnsaker.

Perfekt sommersuppe.No comments: