Tuesday, September 24, 2013

Flapjacks, i prosess

Bakte flapjacks i dag, men ble ikke helt fornøyd. Regn med oppdatering.


Flapjacks er en engelsk kake laget av havregryn, sirup, fett og vann, steikes i panne og deles i ruter. Relativt sunt, men litt, nei mye for mye sukker og fett. Jeg er ikke så glad i "bars". Ligner for mye på sjokolade og godteri, så jeg blir "fysen". Da er Flapjacks bedre, og dem kan man også spise til frokost, om man feks tar nattog til Amsterdam der det ikke er noen spisevogn om morran...


I dag lagde jeg det sånn:
200g havregryn
50 g hakkede valnøtter
1/2 dl salt
80g dadler
1 ss daddelsirup
1 ts rapsolje
2 1/2 dl vann
1 egg


Du kan droppe nøtter, ta rosiner for dadler og bruke vanlig sirup.
Egg er ikke vanlig i flapjacks, men det er en måte å gjøre dem myke på uten å bruke store mengder fett.


Å hakke dadler er noe klin, så jeg tok ut steinene og la dem i 1 dl av vannet og kjørte det smått m stavmikser (evt blender). Hakk nøtter, bland det tørre, bland det våte og rør det sammen m sleiv.


Legg et halvt bakepapir i en liten langpanne og fordel deigen utover. Stek på 160 grader i 30 minutter. Ta ut forma, snu hele kaka på papiret så bunnen kommer opp. Klipp eller skjær i ruter, sett tilbake i ovnen 5 minutter så det blir litt skorpe på bunnen også. ( Eller dropp det om du vil ha den myk.)


Fort deg å putte mesteparten fryseren før du spiser opp alle sammen. Legg papir mellom så du kan ta med en eller to på tur eller andre steder du kan bli i beit for mat. Hjemme kan du tine deg en i brødristeren.

-----------


Jeg vurderer å lage litt større porsjon så de blir tykkere. Lurer på hvordan konsistensen blir med litt fiberhusk og mer vann? De ble søte nok for min smak. Men jeg skal teste med litt mer fett, for å se hvordan de blir da. Blir det bra, får dere høre om det.


Kanskje har jeg også da regnet ut kalorier og sammenlignet det med havregrøt av tilsvarende mengde gryn.
-------


Vil du ha klassiske, søtere og feitere Flapjacks? Da er Internett full av oppskrifter, bare å søke!



No comments: