Tuesday, July 9, 2013

Bønnebrownies
Jeg bakte denne til Syltegeek sitt bryllup, en porsjon med sukker, og en (m valnøtter på) med «Sweet stevia», som er dobbelt så søtt som sukker.

 Denne er  vel så lite omarbeidet herfra: http://vegetarbloggen.com/2013/02/01/konfektkake/#more-12545  at jeg må linke for å gjelde for et seriøst menneske.

Som de fleste av mine oppskrifter, er denne småpludrete. Hvis dette plager deg, marker det viktigste med gul merkepenn på utskrift, eller legg inn i word og slett pludringa.
Ingredienser:
 • 1,5 desiliter sorte soyabønner ( Innvandrerbutikker.)
 • Vann til utvanning og koking Husk at dette pågår noen timer, begynn i tide.
  (Eller kjøp 2 pk svarte bønner fra «Go green»på Meny. Sil og skyll godt. Kanskje blir det litt til overs. Putt i suppa di. )
 • 2 spiseskjeer linfrø
 • 5 spiseskjeer vann
 • 2 spiseskjeer rapsolje . ( Det holder med 1 smaksmessig. Næringsmessig er det sikkert aller best med hakka valnøtter i tillegg. Men i større selskap er det alltid noen nøtteallergikere.)
 • 2 spiseskjeer nytraktet espresso eller annen sterk kaffe ( ta vann og pulverkaffe)
 • 1 desiliter kakaopulver
 •  ( Evt hakkede valnøtter, så mye du synes passer, feks 1 dl)
 • 0,5 desiliter sukker
  ( Det går an å øke litt for slikkmunner.)Eller bruk ¼ dl sweet stevia.
 • 0,5 teskje vaniljeestrakt
 • Bittelitt salt
Pynt gjerne m friske bringebær. Tilby is eller vaniljesaus til for slikkmunnene.
(TIPS: Oatly har en veldig god melkefri vaniljesaus for melkeintolerante. Fås på Meny eller Rema)

Framgangsmåte: 
(Koke bønnene selv? Hvis du er av dem som får luft i magen av bønner, er det bedre. Husk da å skifte vann og skylle. Men noen sier det med bønner og luft i magen er en tilvenningssak.)
Bløtlegg bønnene i minst seks timer. Sil fra vannet.  Kok dem deretter møre i godt med vann. Sil av vannet.  ( Og skyll!) 


Mal linfrø i en blender. ( Det funker sikkert med de man kjøper ferdig malt også.) Bland dem sammen med vannet og la det stå noen minutter (dette er det som blir kalt for linfrøegg). ( Kan trolig erstattes av et sammenvispet egg, men jeg har ikke fått prøvd det. men da kan du ikke gi det til veganer, da…)

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Legg en strimmel bakepapir i bunnen av en brødform.

Ha bønner, linfrøblanding, rapsolje, espresso, kakaopulver, sukker, vaniljeestrakt og salt i en kjøkkenmaskin. Kjør det til du har en helt jevn blanding. Ha over i formen og bak i 25 minutter. Bli ikke lurt av at kaka er flytende inni når den er ferdig. Den «setter seg». Ta den ut av ovnen og la kaken avkjøles litt i formen. Løft den forsiktig ut med bakepapiret.

Jeg synes den blir saftigere om man lager større porsjon, kanskje nok til en liten langpanne. Bare se på brødforma og langpanna og regn ut hvor mange ganger du må doble.

Ikke spis for mye på en gang. Etter en stund kjenner du deg kjempemett. Sånn sett kan du fryse kakebiter pakket med plast enkeltvis og lagt i en pose, og ta med deg en brownie i stedet for en «bar» når du trenger å ta med deg mellommat. Til slik bruk vil jeg absolitt anbefale hakka valnøtter i dem.

No comments: