Wednesday, February 6, 2008

Grønnsaksuppe, kikerter. Begynnertips.

Det er ikke alltid så motiverende å lage mat når en er alene. Her er noe som tar motivasjonen:
X Ingen sier: ”Å, så godt!” Eller: ”Neste gang skal jeg lage noe til deg.”

X Det er ikke noe godt å lage av i kjøleskapet. – Eller det var, Men løken er muggen og gulrota har mykna og gått i blomst. Og det halve glasset med pesto… Hvor lenge er det holdbart, smaker det godt bare fordi det ikke har fått sånt ekkelt lag på seg?

X Det tar så lang tid og blir så mye oppvask. Så mye styr for bare en person.

Man kan selvfølgelig be folk på mat, men man har jo ikke tid til å være sosial hele tida, og for min del velger jeg alltid noe super-trygt når jeg skal ha folk. Både for å sikre at de får noe spiselig og fordi jeg blir for sliten i hodet om jeg skal prate og lage noe nytt samtidig.
Men man kan jo legge oppskriften inn på bloggen sin, det kan man, så kan noen andre lage det selv og si: ”Å, så godt, neste gang skal jeg legge inn en oppskrift til deg!”

Å ha noe i kjøleskapet er en annen utfordring. ”Fiskesuppe for dummies” er basert på fryste råvarer. Ofte har man jo fryseboks, og der kan ting ligge i uker. Men altså: i kjøleskapet:
Hvis du bare bruker en halv løk, hjelper det ikke å legge den i en plastpose, ikke dobbel heller. Det lukter løk i hele kjøleskapet, av osten, av desserten, av melka. Men om du tar vare på det på det en gang du har et tomt glass med ekstra vid åpning og tett lokk, så kan du oppbevare en halv, ikke for stor løk i det i mange dager uten at det smaker løk av yoghurten din.

Det finnes enkelte plastbokser med tett lokk og rist i bunnen som får gulrot og annet til å holde seg mye lenger i kjøleskapet.

Men det beste rådet jeg kan gi er at man med jevne mellomrom lager ei grønnsaksuppe.
Kutt opp diverse du finner i kjøleskapet og ha i en kjele. Det eneste jeg vil si om skrelling og rensing er at du må få vekk jord som også kan være inni f. eks purre og stangselleri. Resten sier seg vel selv. Ha i buljong og en proteinting til slutt. Egentlig samme prinsipp som for fiskesuppa.
Det gjør jo ikke så mye om noe blir litt overkokt i begynnelsen, det er likevel spenstigere enn oppvarmet ferdigmat. Etter hvert finner en ut hva en bør putte oppi først mens en kutter opp resten.
Ellers et tips: Gulrot bør du ha i tidlig, deretter løk. Og potet om du vil ha det. Paprika og blomkål trenger litt mer tid enn purre og broccoli, og squash og fersk spinat trenger bare et par minutter. Nå snakker jeg om oppkuttede ting.
Restene av en tomatsaus eller for den sags skyld litt ketchup går an. Det er bare å smake og prøve seg. Hvordan blir det med fem båter hvitløk i ei suppe til en???? Men så prøv, da! Alene på kjøkkenet er rette tida for ekstremsport på matlagingsfronten!

Er maten for lite salt, kommer ingen kryddersmak skikkelig fram, så pass på at du har saltet litt før du smaker til. Fett hjelper og så på å få fram smaken, men i ei buljongbasert suppe kommer du langt med noen dråper olje. Å putte oppi litt sånn og litt sånn mens man smaker… det er sånn man lærer å lage mat!

”En proteinting” er kokt kjøtt eller fisk, noe soyagreier eller kikerter. Eller du kan ha et kokt egg i båter oppi suppetallerknen eller på brødet ved siden av. Ikke-veggiser kan ta en hel boks makrell i tomat på brødet og da har man virkelig spist en super-sunn middag. Med en eneste kjele å vaske opp.

Men er det noen der ute som vet hvor lenge et glass pesto holder seg i kjøleskapet?

Veggiser (og andre) med fryseboks bør bløte tørre kikerter i den største kjelen de har. Husk de sveller, så ta den halvfull og hell godt med vann på. Pass på at ikke kikertene kommer over vannet, for da blir de ikke forbløtet nok. Står den kaldt, kan du velge mellom ½ til 2 døgn før du koker dem i ca 2 timer, eller til de er myke.
Hell av alt vannet og frys det du ikke bruker straks i en plastpose. Første gangen du bruker av dem, slenger du posen hardt i benken så de blir løsfryste. Så kan du bare ta så mange du vil ha hver gang du trenger litt kikerter i maten din. Kikerter er ekstra proteinrike bønner. Det gjør dem sunnere, og det er også derfor de lar seg slå og bli løse.
Du vil ikke få til dette med vanlige bønner, men soyabønner funker også sånn.

Du får kokte kikerter på hermetikkboks i butikken også. Lurt for den som ikke er sikker på om man liker det og den som ikke har tid til å koke bønner. Men da kan du ikke ta bare litt i ei suppe som ikke er mettende nok.

Grunnen til at det er så mange vegetarianere som har sukkerhunger, er at de ikke spiser nok protein. Med kikerter i pastasausen, suppa og gryteretten kan man bremse det der. Og så er det en veldig billig måte å bli mett på.
Hvis du googler på kikerter, finner du masse spennende oppskrifter. Hummus. Falaffel. Salater.

4 comments:

Barb. said...

Jeg elsker kikerter, og jeg digger denne blog'en!

Syltegeek said...

Mamma, du er kjøkkenhelten min! :o)

bboopp said...

Hehe, at veggiser har så mye mer sukkerhunger enn andre...hvor har du det fra? Kjenner jeg absolutt ikke til. Heller motsatt.

tanteMy said...

Det kan hende det har bedret seg de siste årene, siden man har fått mer kunnskap om proteiner og raske karbohydrater, og at det i din referansegruppe er mange som er bevisste på det?

Det har vært en alminnelig oppfatning i ulike veggismiljøer jeg har vært i, og jeg har lest om det i bøker / artikler. Men som jeg skrev, gjelder det jo ikke hver og en veggis.