Sunday, February 22, 2009

Mikra squash

Dette er så lett at det ikke er snakk om noen oppskrift, men jeg legger den inn likevel for ideens skyld.

Vask en squash, kutt av endene og del den evt i to på langs. Skjær i skiver. Ca 1-1/2 cm tykke. Legg utover en tallerken.Strø på bittelitt salt og evt krydder.Ikke dekk til.
Mikre på 700w i 2 min. Da er den ikke helt gjennombløt. Mange ovner er litt sterkere enn 700w, da må du prøve litt kortere tid.
Ta den ut. Vent til mikringa er ferdig. Spis, enten sammen med middagen din eller som den er.

Tuesday, February 17, 2009

Vintertrøstsmoothie

Jeg er et vanedyr på kjøkkenet. Et kreativt vanedyr. Og nå skal jeg reise fra både blender og kaffekjele. Hva i all verden skal jeg gjøre uten blenderen min?

Akkurat nå er jeg nemlig hekta på denne smoothien og drikker den nesten hver morra. Den går an bare fordi jeg kjøpte to kilo frosne tranebær på tilbud, og fordi jeg bestemte meg for at jeg søren meg ikke skulle nøye meg med bare en enhet juice lenger, sjøl om det er standard kostholdsråd. Dette blir nemlig en snau liter smoothie, og det passer meg bra.

Man tager

100 gram frosne tranebær
100 gram frosne jordbær
20 gram frosne bjørnebær
1/2 squash
2,5 dl eplejuce
2,5 dl appelsinjuice
3 ss linfrø
2 ss soyamjøl

...det våte først, så squashen, så de frosne ingrediensene en etter en, og til slutt linfrø og soyamjøl. Ikke slutt å blende før linfrøa ikke synes lenger. Det heter smoothie fordi den skal være smooth, ikke sant? Om den blir for tjukk går det an å ha i mer juice, eller litt soyamjølk, eller litt soyayoghurt, eller til og med litt vann om det ikke er så farlig for deg om den blir litt tynn i smaken.

Det er masse mat i denne her. Nitten gram fiber, fjorten gram protein og nesten like mye fett, og det av sunneste slag, kalsium, jern, magnesium... just say NOM to smoothie.

Thursday, February 12, 2009

Havrekjeks

400 gram små havregryn ( ta nå de biodynamiske fra Helios eller Saltå kvarn når du først tar deg bryet)
200 gram siktet spelt
50 gram sammalt spelt ( du kan bytte spelt med hvete og sammalt m hvit)
90 gr smeltet smør ( nei, ikke margarin. SMØR, sa jeg)
25g gr rapsolje
1-2 ts havsalt
2 ts hjortetakksalt
5 dl vann

Bland det tørre sammen, ha i det våte og bland alt. La det stå med lokk eller plast på seg en time eller litt mer. Kna den sammen og kjevle den ut til en tynn leiv på lett mjølstrødd benk.
(Ta deler av deigen om gangen, særlig om du ikke er et råskinn med kjevlet.)
Stikk ut runde kjeks med et vinglass eller lign, eller bare del hele leiven i ruter. Da slipper du kjevle så mange ganger.

Jeg er ikke vant til disse kjekke silikonmattene, men der kan du sikkert bare kjevle rett på uten å snu og dra alt over på stekeplata. Men pass på at du ikke skjærer i stykker matta når du deler opp leiven i ruter. I stedet for kjevle, kan du bruke ei rein tomflaske med rett syliderfasong, f.eks. ei tom vinflaske.

Stek på ca 190 grader til de er gjennomstekte. Tida avhenger av tykkelse og ovnen. "190 grader" kan i virkeligheten være svært forskjellig fra en ovn til en annen.

Du kan ha i urtesalt og litt reven, lagret ost ( pluss pizzakrydder? ), eller litt sukker, eller i hele tatt begynne å leke deg.

OÆÆÆÆH! Nå holdt jeg på å brenne den siste plata!

Wednesday, February 11, 2009

Tilløp til tips og et spørsmål

Jeg er så red for å feile om dagen at jeg ikke engang tør å lage mat. Når jeg finner ut hvorfor, og bestemmer meg for at det er jeg som bestemmer om ting smaker godt igjen, skal jeg poste. Det gleder jeg meg til.

To ting har skjedd siden sist (sånn, når det gjelder milepæler i matveien, mener jeg).

Jeg har begynt å spise fisk. Jeg har rett og slett gitt etter for presset og latt meg overbevise om at det er så sunt og bra at det overskygger både miljøhensyn etikk. Mitt nye regime er fisk tre ganger i uka, og da helst feit. Det tar Blindern seg av.

Jeg har så smått begynt å spise blåmuggost. Foreløpig bare i form av saus, men det er gjerne sånn det begynner med meg. Det er kjempelett, forresten. Kan du lage hvit saus? Ha i litt blåmuggost. Jeg har i litt philadelpia og litt blåmugg, for jeg tør ikke så mye blåmugg. Sist jeg lagde det hadde jeg det på laks jeg hadde bakt i ovnen. Gangen før det fikk jeg det servert samen med ovnsbakte poteter, tomater, sopp og... var det brekkbønner? Det er i såfall også nytt i mitt kosthold.

Hva spiser dere om dagen? Jeg gleder meg nemlig til å være matinspirert igjen. Hjelp!