Beklager sein respons, men- til dere lesere som ikek kjenner oss- familien vår fikk ikke feiret så mye jul i år, men nå kommer oppskrifta likevel, sånn at den ligger sammen med innlegget til Maren.
Hittil nest siste utkast: ( fram til 2001)
(DENNE ER UTEN EGG)
200gr smør/hard margarin og 2 dl sukker røres luftig, gjerne i foodprosessor.
Tilsett 1 dl sirup/honning.
Mål opp 450 gr hvetemel eller 480 gr siktet spelt.
Bland i melet 2ts hver av ingefær, kanel og nellik) +1ts natron.
Rør dette inn i smørblandinga.
Orker du det, blir det ekstra fint om du knar inn det siste for hånd.
Form til to pølser som du pakker i matplast og legger kaldt.
Har du travelt, legg dem i fryseren.
Skjær så i skiver og stek ved 180 gr ca 7 minutter.
Ei god oppskrift lever sitt eget liv og endrer seg stadig, men denne varianten er jeg så fornøyd med at det har vært uforandret i en del år:
Egg-og-honning-varianten:
200gr smør, 1dl sirup ½ dl honning, 2 ½dl sukker. 2 egg.
600gr spelt(kanskje litt mer?), 1toppet ss av hver: kanel, nellik og ingefær. 1 ts kardemomme, 1ts natron. (Spelt er vill hvete. Tam hvete kan brukes.)
Bland det våte, så det tørre, men hold av litt mel. Bland vått og tørt sammen. Mengden mel vil variere. Det er bare fint om du ikke får i alt, men ingen krise om alt trengs.
Prøv å skjære skivene nokså like tykke, ellers kan de tynneste bli litt brent.
Stek bare litt om gangen, og ha resten av deigpølsene i fryseren, så slipper du å kjøpe skjørt / bukser med strikk i livet til jul… Og så lukter det så godt.
.....?!!!
Ooops, unnskyld, ja selvfølgelig: Skal du få gjester som er veldig allergiske, er det lurt å ha stekt ferdig og luftet før de kommer, mange er allergisk for både ingefær, nellik og kanel. Og Pomeranzskall, for deg som er så kreativ at du kom på det. Men da må du si fra til allergikerne før de tar en bit.
No comments:
Post a Comment