Wednesday, August 20, 2008

10 dager med heftig havregrøt - dag 4

Dag 4 - bitter sjokolade

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal gjøre i dag. Jeg har en tanke om kakaopulver. Kakaopulver er nemlig relativt sunt, det inneholder masse jern og magnesium og protein også. Men kakaopulver får en jo stort sett i seg i følge med masse sukker og usunne fettslag, og dessuten ikke mye om gangen. Kan det gjøres annerledes? Jeg tror ikke helt på det, men tenker at blir dette her forferdelig, så kan jeg jo bare ha i sukker og erklære prosjektet usunt men dekadent.

Til ære for eksen, avhengig av oppskrifter som han er, kommer denne her i oppskriftsformat:

- 2 spiseskjeer kakao, røres ut i
- 2,5 dl vann. Kok et minutt mens du rører. Tilsett
- 1,3 dl havregryn
- 4 tørka aprikoser i biter
- 0,1 teskje salt. Det vil si ei bittelita klype.

Kok fem minutter. Ha i mer vann om den blir så tjukk at du ikke er sikker på om du har lyst til å spise den likevel.


Som sagt trodde jeg ikke helt på det. Den første biten jeg tar er veldig, veldig forsiktig. Smaken som eksploderer i munnen min er rett og slett bitter sjokolade, men mildna av havren, og litt mer av mjølka. Der tenna mine treffer en aprokosbit smeller det til med en søthet som bare blir mer intens fordi den er omgitt av sjokoladens bitterhet. Dette, tenker jeg, dette skal Kammerat Blomst få smake, hun som tror at havregrøt må være søt! Men da uten aprikosene.

Eller kanskje ikke. For sjøl om det ikke smaker søtt, smaker det av assosiasjon som noe vanvittig usunt. Det er nesten så jeg et øyeblikk skjønner enkelte ukebladers hang til å kalle mat syndig. Jeg må bremse hjernen min før den havner langt utpå viddene med kristen mytologi.


Penger

Havregrøt er billig mat, eller i hvert fall et billig utgangspunkt for mat. Sjøl om en kjøper den så vidt jeg veit aller dyreste, biodynamisk fra Helios* til 20 kroner for 500 gram havregryn, koster det mellom to og fire kroner i havregrøt per frokost, litt avhengig av hvor mye du spiser. Så finnes det altså havregryn som koster under halvparten. Det er åpenbart at dette er Fantastisk Billig Mat, og det er en av grunnene til at jeg er havregrøtmisjonær.

Jeg hører nemlig stadig at folk gjerne skulle spist sunnere om de bare hadde råd, og det er synd. Penger er kjekt å ha, men kunnskap kan også ha en virkning på lommeboka.


*Helios er kjøpt opp av, vel, folk som virker langt mindre sympatiske enn dem som hadde styringa før. Min merketrofasthet har grenser.

Dette er dag 4 i prosjektet 10 dager med heftig havregrøt

4 comments:

Khi said...

Hum.. Jeg tror nesten jeg må la meg inspirere til å prøve havregrøt noen morgener snart :-)

tanteMy said...

Atter en gang fikk jeg smake på grøten til Maren. Smakte litt rart, litt sterkt... litt ikkeno ( samtidig, ok, det er ulogisk.). Jeg doblet saltinnholdet og SMAKK!!!! der satt den. Nammeli! Supert som dessert etter ei litt for skrinn suppe.

Men frokost? Nei.

Syltegeek said...

Ingunn: Gjør det, gjør det! Og fortell hvordan det gikk!

tanteMy said...

Jeg prøvde å lage grøten din helt etter oppskrifta i dag.Vanligvis har jeg pleid å tilsette kakao og aprikos når jeg varmer opp grøtrester. Det er litt lite vann i oppskrifta? Sammen med så mye kakao, vil den lett svi seg, må røre godt og ha temperaturen svak nok.
Og så glemte jeg at jeg hadde økt saltmengden du bruker.

Men god, ja, når jeg fikk ettersaltet. Jeg bruker ikke melk på. Dette er liksom havregrøtens svar på sachsertorte?

Hilsen
hun som har "havregryn" lagt til i hurtigskriverprogrammet på mobilen. Sammen med kikerter...